Skip links

“Met esports willen we verenigingen in Rotterdam voorbereiden op de toekomst”

Rotterdam wil voorloper zijn met de ontwikkelingen van esports. Sinds begin dit jaar is esports ook onderdeel van het sportbeleid geworden van de gemeente Rotterdam. De gemeente Rotterdam gaat gaming namelijk gebruiken om op de breedtesport en het verenigingsleven te laten verrijken met esports. Door die ambities heeft het ministerie van VWS Rotterdam al tot living lab voor esports benoemt. Tijdens het EsportsX event op 18 oktober zal wethouder Sven de Langen zijn diepe overtuiging delen dat esports maatschappelijke kansen bieden voor een gemeente. “Ik wil de twee werelden samenbrengen”.

 

“Je moet op esports inspelen, omdat je anders twee werelden krijgt en bijvoorbeeld het verenigingsleven de boot mist.”

Bij zijn aantreden als wethouder sport van de gemeente Rotterdam, kondigde Sven de Langen al aan dat hij het als zijn missie ziet om esports en sport meer aan elkaar te verbinden. Volgens De Langen hebben we geen keus. “Er is geen twijfel over mogelijk: de komende decennia zal esports alleen maar verder doorgroeien. De digitalisering zet ook door dus sporten en gamen zal steeds groter worden en steeds meer in elkaar overgaan. Wat ik graag wil is dat het verenigingsleven en de breedtesport daar op voorbereid is om te voorkomen dat we straks enkel kinderen hebben die aan gaming doen en dat het verenigingsleven uit elkaar valt.”


Tweedeling

Als hij het nog scherper stelt, wil hij een tweedeling onder kinderen voorkomen. “De chips etende, energiedrankjes drinkende kinderen die op de bank zitten te gamen en de kinderen die op een sportvereniging gewoon buitenspelen en sporten. We weten dat bij steeds meer games beweging ook een onderdeel is. Dat zal ook alleen maar gaan toenemen. Daar willen we nu op inspelen.” Nieuwe generaties voelen zich eerder aangesproken door digitale middelen, maar buiten dat gegeven denkt De Langen dat het voor het verenigingsleven noodzakelijk is om zich aan te passen aan ontwikkelingen in de samenleving. “Je moet daar op inspelen, omdat je anders twee werelden hebt en bijvoorbeeld het verenigingsleven de boot mist.”

Tijdens het EsportsX event op 18 oktober in Ahoy vertelt Sven de Langen meer over de maatschappelijke kansen die Rotterdam wil benutten met esports. Ga voor meer info en registratie naar EsportsX.nl. Dit artikel werd eerder gepubliceerd op www.sportenstrategie.nl

Leave a comment

Name*

Website

Comment